Tafelvolk logo

Ontstaan Alle tafels zijn gemaakt door Jan Willem Zuidhoek. In eerste instantie in een serie van 7. Dat was medio 2003. Oorspronkelijk was de bedoeling dat deze samen één salontafel zouden vormen. Maar dat werkte niet, de zeven tafels hadden samen veel teveel (28) pootjes. Erg lastig bij het stofzuigen.

Aanwezigheid Hoofdmateriaal moet er gewoon zijn, meestal restmateriaal van producties voor het eigen ontwerpbureau Het Noorderlicht, IJsselstein. Lijm en schroeven mag worden gekocht. Er wordt verder geen materiaal of verf aangeschaft om de tafels te maken.

Vaste maten De romp is een kubus met zijdes van 25cm. De vier pootjes zijn 12,5 cm. Totale tafelhoogte is 37,5 cm. Het worden werkelijke tafels met een intrinsieke waarde. Het is wat het is, soortelijk gewicht klopt. Kunstobjecten, soms zelfs nuttig als tafel, soms slechts vorm- of materiaalstudie. Van alle tafels worden foto's gemaakt voor oa ansichtkaarten.

De basisadministratie Elke tafel heeft een nummer in volgorde van realisatie. Iedere tafel heeft een jaartal van het maken en een goede Nederlandse naam met betrekking op nut of uiterlijk.
[Verblijfplaats] De oranje codes op de website achter de tafelnaam duiden op de laatstbekende verblijfplaats van de huidige eigenaar van die tafel.
(Titel in het Engels) De Engelse naam staat in het blauw tussen haakjes.

Het Tafelvolk Een volk is een aantal individuen, veel verschillen, maar zeker ook veel overeenkomsten. Op een afstand als een eenheid te beschouwen. Het zijn vergelijkbare objecten. Er is geen tafel numero uno, geen hoofdtafel. De volgende tafel zal altijd weer anders zijn. De tafels blijven in de buurt van elkaar of trekken, stoutmoedig, zelfstandig de wereld in. Het Tafelvolk groeit, uit hoeveel tafels het zal bestaan is onbekend.

fotografie: Lidi Oepts-Hutter
fotografie: Lidi Oepts-Hutter

De maker Jan Willem Zuidhoek (1953) is afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Kunsten, Utrecht. Werkzaam sinds 1974 als vormgever. Ontwierp televisie- en filmdecors, leaders, grafisch werk, tabletop animaties, computeranimaties, interieurs en museale tentoonstellingen.

De verbazing Een unieke groeiende groep objecten die nog nergens is gezien. Het ontstaan van een volk. De eigenheid groeit in stuipen met niet te grijpen redenen. Een familie van tafels die zich houdt aan een bepaalde vormafspraak, los van een duidelijk aanwijsbaar praktisch nut. Op 29 oktober 2020 waren er 137 tafels.

Tafelvolk Jan Willem Zuidhoek | maker

Bezoekadres Het Noorderlicht | Valeriaan 23 | 3401 LB IJsselstein
telefoon 06 53372598 | info@tafelvolk.com

Wat zijn de grenzen van het tafelvolk, volg het hier op deze website: www.tafelvolk.com


button homeTerug naar de openingspagina

5 juli 2021

tafelvolk/detonesque 2008